Това разкрива журналистическо разследване на "Труд".

На 6 април корабът "Марианне Даника", плаващ под флага на Дания, акостира на най-голямото пристанище в саудитското кралство - Джеда.

10 дни по-рано (на 28 март) същият кораб е отплавал от пристанище Бургас, натоварен с тонове оръжие, показа проверка в сайта за сателитно проследяване Marinetraffic.com.

Корабът декларира, че пренася много опасен товар - Hazard A (Major), което според международната класификация за карго превози означава експлозиви и оръжие. Опасният товар бива разтоварен и след 8 часа престой на пристанището в Джеда "Марианне Даника" отплава обратно към Бургас.

Пратката не е предназначена за Саудитска Арабия, тъй като армията й е оборудвана само със западно оръжие

През декември м.г. "Труд" откри българско оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в 9 склада на джихадистите от фронта Ан Нусра в Източен Алепо в Сирия. Групировката е определяна като терористична от ООН поради връзки с Ал Кайда.

След публикацията прокуратурата започна проверка, а репортери на "Труд" тръгнаха обратно по следите на българското оръжие - от пристанището, откъдето то се изнася - Бургас.

Оказва се, че посоченото плаване на "Марианне Даника" е само един от редовните курсове Бургас - Джеда - Бургас, които корабът извършва в последно време, по два пъти в месец.

"Труд" публикува интервю с полк. Малик Ал Кърди, командир в Свободната сирийската армия, определяна за съюзник на Запада срещу режима на Асад. Той твърди, че Саудитска Арабия и службите на общо 15 държави снабдяват джихадистите в Сирия с оръжие под претекст, че помагат на умерената опозиция.

ВМЗ-Сопот упорито не отговаря на журналистическите въпроси. Отказват коментар и двете две американски компании, с който българският оръжеен производител има договори.

Те са Chemring с дъщерното й дружество Chemring Ordinance, и Orbital АТК. Според тях информацията за договорите и доставките е "конфиденциална".

Пълният текст на разследването е публикуван тук