„ДНК-то на тялото съвпада с това на Ким Вал“, се казва в разпространено от полицията съобщение в социалната мрежа „Туитър и допълват, че по-късно днес ще дадат повече подробности.

Трупът, който е без глава, ръце и крака, бе открит в понеделник в морето край о. Амагер, докато полицията разследваше изчезването на шведската журналистка, която за последно бе видяна с датския предприемач и изобретател Петер Мадсен. Останките са забелязани от колоездач.

Тридесетгодишната Ким Вал бе в неизвестност от 10 август, когато отплавала на разходка с Мадсен на 17-метровата му подводница "Ю Си 3 Наутилус". Подводницата потъна, а Мадсен беше спасен ден по-късно. Той отрича да извършил каквото и да било престъпление. На извадената от морето подводница не беше намерен никой.

Мадсен първоначално твърдеше, че е оставил журналистката жива и здрава в Копенхаген. След това промени показанията си и заяви пред съда, че тя е починала по време на инцидент на борда, след което "погребал" тялото й в залива Кьоге, южно от датската столица.

Датските и шведските морски служби търсиха тялото на Вал в залива Кьоге и протока Йоресунд между Дания и Швеция с помощта на водолази, сонари и хеликоптери.

Междувременно експерти не откриха доказателства в  подводницата, че там може да е станал инцидент и не отхвърлят възможността, че тя е била потопена умишлено.

Мадсен е в ареста по предварителни обвинения в убийство.