2-ма македонци, единят - митничар, арестувани за контрабанда

stat
16:46  |  19 май 2017 | Общество / Редактор Таня Тодорова / обновено преди 4 минути
Направени са 100 обиска и изземвания, арестувани са 23 души
Сн.: МВР

Двама македонци, един от тях митничар, са арестувани при акцията срещу контрабандата, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
В групата са участвали и хакери, а разследването се води в няколко държави. Над 100 обиска и изземвания са осъществени до момента, а арестуваните са 23-ма, каза Арнаудова.

Определена им е полицейска мярка за срок до 24 часа. Сред задържаните има хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори. По-рано МВР оповести, че арестите са в София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина.

Обиските са извършени в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата.

Хакерите са създали софтуер, който след въвеждането му в системата на Агенция "Митници" осигурявал отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се оформяли различни митнически режими без реално да има движение на стока. По същия начин се е процедирало и с камиони.

Проверена е една банкова касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници”, в която e открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 40 златни монети.

Освен в България и Македония, разследването се провежда и на територията на други държави.

Работим съвместно с други прокуратури. Имаме така наречения съвместен екип за разследване, тоест се касае за международна организирана престъпна група”, подчерта прокурор Арнаудова.

В събота ще се повдигнат обвинения на определен брой лица, за които има доказателства за участие в групата. Предварителни уверения имам от наблюдаващия прокурор, че който получи обвинение, ще бъде задържан до 72 часа и ще поискаме неговия постоянен арест, каза прокурорът.


Последно в Общество


28 г. след Голямата екскурзия раздорът е между мюсюлманите

През май 1989 г. започва една от най-големите изселнически кампании в историята, останала известна като Голямата разходка - на българските мюсюлмани към Турция.


Смятате ли, че разсекретяването на стенограмата ще доведе до разкриване на истината за КТБ?

Да Не Не знам
Можем ли да намалим катастрофите по пътищата? Да се избират ли депутатите мажоритарно в 2 тура?