Участниците в срещата в Саудитска Арабия, на която присъстваха лидери на арабски и мюсюлмански държави, както и президентът на САЩ Доналд Тръмп, приветстваха създаването на "резервен военен контингент" за подкрепа на борбата с тероризма в Ирак и Сирия.

Това става ясно от заключителната декларация на срещата, цитирана от телевизия "Скай нюз - Арабия".

Предвижда се в контингента да участват 34 000 военнослужещи.

По този начин най-конкретните резултати, свързани с визитата на Доналд Тръмп в саудитската столица са договарянето на рекордна оръжейна сделка, и очертаването на военна формация, в която участват внушителен брой държави.

В декларацията се приветства създаването на Световен център за борба с екстремистката идеология със седалище в Рияд.

Участниците в срещата са се съгласили, че е необходимо да обменят информация за действията на терористични групировки, местонахождението и придвижването на техни бойци.

Сунитски страни против Иран

Тръмп протегна ръка към сунитските страни за сметка на Иран, пише "Ню Йорк таймс".

Изданието отбелязва, че американският президент е използвал вчерашната си реч в Саудитска Арабия, за да обяви ангажираността си със сунитските страни, искайки от тях да изолират държавата (Иран), която по думите му е подхранвала "пожарите на конфликти на верска основа и тероризма"

"Ню Йорк таймс" коментира още, че Тръмп скъсва с политиката от времето на Барак Обама, възприел линия на диалог с Техеран.

"Гардиън" цитира наблюдатели на процесите в Близкия изток, според които от вчерашното изказване на Тръмп не е станало ясно как точно ще функционира коалицията срещу тероризма, за чието създаване е призовал.

"Арабско НАТО"

В подобен дух, но по-директно коментират действията на Тръмп руските медии, цитирани в обзор на БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп създава ислямски алианс, насочен срещу Сирия и Иран, пише "Комерсант".

Вашингтон вече нарече създавания пакт "арабско НАТО". Лидер на алианса се очаква да стане Саудитска Арабия; ключови роли ще играят също Обединените арабски емирства, Египет и Йордания.

САЩ ще поемат ролята на организатор, без обаче да влязат в блока.

Тази твърде важна международна инициатива на Доналд Тръмп, огласена в Рияд, радикално променя разположението на силите в стратегически важния регион, създавайки нова потенциална заплаха за съюзници на Москва - за Техеран и сирийския режим на президента Асад, отбелязва изданието.

Посещението на Тръмп в Саудитска Арабия е от голямо значение за Русия и нейните позиции в Сирия, коментира ориенталистът Александър Шумилин пред "Ведомости", цитиран от Би Би Си.

"Рияд и Вашингтон бяха и си остават партньори, каквито ще бъдат и в обозрима перспектива; всички игри на Владимир Путин с принцовете в опит да ги привлече на своя страна вече останаха в миналото. Най-важното е, че тази визита бележи връщането на САЩ в региона и в Сирия като традиционно силен играч, също и девалвацията на постиженията - реални или в кавички - на Русия в Сирия", твърди московският аналитик.

Ударите на САЩ срещу сирийски проправителствени сили миналата седмица и не толкова острата, както обикновено, реакция на Москва също показват, че Кремъл се е замислил, смята експертът.