Това съобщиха поотделно вчера висш руски дипломат и говорителят на руския президент Владимир Путин, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

По време на кампанията политици в САЩ обвиняваха Русия, че е хаквала електронната поща на Демократическата партия на САЩ, припомня АП.

Говорителка на Тръмп отрече руските твърдения, но те така или иначе породиха подозрения за отношенията на новоизбрания президент на САЩ с руското ръководство, които хвърляха сянка по време на цялата предизборна кампания на републиканския претендент, коментира агенцията.

Дмитрий Песков - говорителят на Путин - каза в интервю за АП от Ню Йорк, че руски експерти са били в контакт с хора и от двата щаба - на Тръмп и на Клинтън. Той добави, че подобни контакти са "съвсем естествени, съвсем нормални".

"Наши експерти, наши специалисти по САЩ, по международни проблеми, разбира се, непрекъснато разговарят с американските си колеги тук, включително и с тези от екипа на Тръмп", посочи Песков.

"Съвсем естествено е руските експерти да търсят диалог с хора от различни лагери, за да разберат какви са основните течения, главните тенденции и нюансите, позициите на различните партии и лагери тук, в САЩ", поясни той.

По-рано днес за руски контакти с хора от екипа на Тръмп преди изборите говори и руският зам.-външен министър Сергей Рябков, цитиран от Интерфакс и ДПА.

"Ние, разбира се, ще продължим тези контакти и след изборите", добави Рябков, говорейки след изненадващата победа на републиканския кандидат в президентските избори в САЩ.

Говорителката на Тръмп - Хоуп Хикс, отрече да е имало такива контакти.

"Такова нещо никога не се е случвало. Нашият предизборен щаб не е имал никакви контакти с никакви чуждестранни институции по време на кампанията", подчерта тя.