Голямата новина от днешните консултации – има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на Европейския съюз. Това е първата стъпка на присъединяването на България към Европейския банков съюз, заяви държавният глава след консултациите за финансовата стабилност на България.

"Обединихме се, че общественото доверие в банковата система е ключово условие за финансовата стабилност в страната и за функционирането на икономиката. Има пълно съгласие, че необходимостта от приемането на пакет от мерки, е важна и те ще бъдат стартирани", каза още Плевнелиев.

Държавният глава заяви, че на КСНС са дебатирани мерки за КТБ, така че да се направи ясното разделение, че честният данъкоплатец ще бъде защитен, а престъпното поведение да бъде наказано с цялата строгост на закона.

Първо, банковите депозити до сто хиляди евро в България са гарантирани със закон. Това се отнася до всички клиенти на КТБ и правителството разполага с ресурс за това", каза Плевнелиев.

"Второ, цялата мощ на държавата ще бъде насочена за това извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона. Обединихме се около това да се извърши международен одит на банката", допълни президентът.

Следващата мярка, по която е постигнато съгласие е, че БНБ ще поиска проверка от Европейския банков орган за оценка на българските банки.

Президентът Плевнелиев каза, че не е било постигнато съгласие дали в казуса с КТБ да се спазва сегашното законодателство или да се предвиди нов специален закон. Той заяви, че съществуващото българско законодателство във финансовия сектор, такова каквото е, е добре работещо, синхронизирано с добрите европейски практики и разполага с ясни механизми за действие.

Политическите сили, институциите в лицето на БНБ, правителството, министерство на финансите в следващите дни ще продължат да търсят окончателно сходство в позициите си, посочи Плевнелиев.

По отношение на КТБ действията на институциите трябва да са подчинени на принципите на отговорността, превенцията и наказанието и да работят за доверието на българските граждани”, коментира президентът.

Актуализация на бюджета

Правителството е готово да актуализира бюджета на НЗОК, така че да се осигури нормалното функциониране на системата в периода, в който няма да има работещ парламент и се очаква законодателна инициатива за това в следващите дни, каза президентът.

Постигнато е пълно съгласие, че парламентът ще приеме промени в закона за държавния бюджет, инициирани от правителството, които целят гарантирането на плавен преход към служебния кабинет.

Това означава да се даде възможност за малко по-голяма гъвкавост в дефицита, той да се вдигне до 3%, да се даде възможност и да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници и да се даде съгласие на служебното правителство да сключва договори за държавни заеми съгласно конституцията и да предприема други необходими мерки с оглед гарантиране на необходим ресурс, където трябва, в подкрепа на финансовата стабилност в държавата, обобщи държавният глава.