Всекидневникът публикува днес поредна част от поредицата си за българските истории в световния скандал, пламнал преди месец след журналистически разследвания.

Алeксeния Димитрова от "24 часа" е единственият български журналист, участвал в работата на Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ) над изтеклите данни на панамската фирма "Мосак Фонсека".

Експертът по административно право Иван Тодоров се е водил акционер в Medical Investment Group само за един ден, на 27 ноември 2002 г.

“Да, така е. Нямам какво да крия, плащам редовно данъци, а и регистрацията на офшорно дружество въобще не е нито престъпление, нито даже нарушение”, е казал Тодоров.

Акциите в регистрираната на Сейшелите фирма наполовина делят Тодоров и бизнесмен от Тел Авив. “Съдружникът ми има лични причини да не оповестява името си и аз се съобразявам с това”, пояснява юристът. В деня, в който получава акциите, юристът ги прехвърля на съдружника си.

Проф. д-р Тодоров, който е специалист по административно право и развива преподавателска, научна, адвокатска и консултантска дейност, никога не е крил контактите си с офшорни зони. С правителствено решение от юни м. г. той стана и почетен консул на Антигуа и Барбуда.

Той е управляващ съдружник в една от големите адвокатски кантори “Георгиев, Тодоров и ко” и автор на много научни публикации.

Не смята, че скандалът "Панамски документи" може да сложи край на регистрирането на фирми в офшорни зони. Той не вижда и причини за това, ако се спазват законите на България и собствениците на офшорни фирми ги декларират в данъчните си декларации.

"И държавата може да се използва неправомерно, но от това не следва, че държавата е лошо нещо", пояснява юристът.

В интервю за "24 часа" той казва:

"Още от времето на правителството на царя данъчното облагане в България стана такова, че не си заслужава да имаш офшорна фирма по причина да си спестиш данъци. Разходите по регистрация, поддържане, деклариране и всякакви други усилия не си заслужават. България със своите 10% данък печалба и 10% данък върху доходите на гражданите също изглежда като офшорна за много други, които имат значително по-тежки финансови режими."

Проф. Тодоров смята, че разследването на МКРЖ има огромно значение, когато лицата са политици или примерно наркодилъри:

"То е голяма стъпка да има прозрачност и яснота по отношение на политиците. То ще ги накара да не ползват офшорни фирми. Но от гледна точка на бизнеса, който спазва законите, имането на каквито и да е фирми по света не е нито нарушение, нито е неморален факт."

Оригиналния текст е публикуван тук