За противоконституционно е обявено прехвърлянето на 100 млн. лева от бюджета на НЗОК за 2012 г. към МЗ. Средствата бяха определени да покриват медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия, които през миналата година са били заплащани от здравното министерство.
Прехвърлянето на средствата беше прието в края на миналата година, когато беше гласуван бюджета на здравната каса за 2012 г. Подобен трансфер се прави за втора поредна година.

Според БСП и ДПС, които сезираха Конституционния съд, сега правителството трябва да промени бюджета на Здравната каса и бюджета на държавата, предаде БНР.

"Незаконно се харчат тези пари, които се събират от здравните осигуровки, които са предназначени само за бюджета на НЗОК - за лечение в болниците, при джипитата, всичко, което се финансира от НЗОК, но правителството от днешна дата няма право вече да трансферира средства от НЗОК към бюджета на Министерството на здравеопазването за дейности, които са задължение на държавата", коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова заяви в парламента, че ще се съобрази с решението на съда.
"Ние ще се съобразим с решението, а парите, за които се твърди от позицията, че са откраднати, в никакъв случай не са откраднати, а с тях се е плащало за здраве за българските пациенти", коментира Атанасова.

"Решението на КС за бюджета на НЗОК за 2012 г. не коментирам. Мотивите на КС са задължителни за нас и ще ги изпълним", заяви на брифинг председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, цитирана от БГНЕС.
Решението няма да наложи промяна в Закона за държавния бюджет или в Закона за бюджета на НЗОК, няма да повлияе на резултата, който сме гласували, добави тя.
Според Стоянова, тези средства се харчат за медицински дейности за хората, които плащат здравни осигуровки. Къде са отишли парите е прозрачен процес, квалификации като тези на БСП са лъжа, упрекна ги Стоянова.

Трансферът е факт до момента, остатъкът няма да се осъществи. МЗ ще извърши разходите за сметка на собствени икономии. Нетрансферираните суми ще останат в НЗОК, обясни депутатът от ГЕРБ.