Преди няколко дни в парламента бяха събрани и внесени 180 подписа за промените в Конституцията, след проведени многобройни срещи, в които се наложи да вземе участие и министър-председателят Бойко Борисов.

Днес депутатите Данаил Кирилов от ГЕРБ, Станислав Атанасов от ДПС, Красимира Ковачква от БДЦ, Емил Димитров от ПФ и Борислав Великов от РБ внесоха искане в Конституционния съд за задължително тълкуване на две норми от Конституцията, които засягат изменение на конституционни текстове от обикновено Народно събрание, съобщи "Фокус".

То е подписано от над 140 народни представители от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и четирима депутати от АБВ.

Искаме тълкуване по тези текстове с оглед на следните два въпроса – дали ще представлява промяна на формата на държавното управление разделянето на ВСС на две колегии, които самостоятелно да решават кадровите въпроси, а пленумът да решава общите въпроси на съдебната система. Вторият въпрос касае числеността и разпределението по квоти в двете колегии”, обясни Данаил Кирилов.

Ако КС се произнесе, че за промените е нужно Велико Народно събрание или откаже произнасяне по недопустимост, следва НС да се съобрази с диспозитива на КС, обясни Кирилов. След прецизен анализ и консултации с експерти по конституционно право, мислим, че така зададени въпросите, би следвало да получат отговор като изцяло се следва подходът по отношение на питането, по което КС е отговорил с решение номер 8 от 2005 г., уточни председателят на правната парламентарна комисия.

Депутатът от ГЕРБ, който е и председател на правната комисия в НС, допълни, че се надява до средата на септември да бъде получено становището на конституционните съдии.

При всички положения НС като законодателен орган има правен интерес от настоящо тълкуване, защото това ще подпомогне взимане на правилно решение и гласуването в трите четения на парламента”, каза още Кирилов.

АНКЕТА: Одобрявате ли постигнатия консенсус по съдебната реформа?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За промените в Конституцията