Министърът на културата Вежди Рашидов е бил силно впечатлен от 14-годишния пианист от Шумен Тонислав Троев и е заявил, че момчето ще получи помощ да се яви на конкурса "Андрей Стоянов" в София през ноември, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Тонислав Троев от Шумен свири всяка вечер класическа музика в Морската градина във Варна, тъй като са му необходими средства, за да може да участва в конкурса, за който е получил покана.

"Този млад човек явно живее с музиката, поставил си е конкретна цел и я следва. Не се оплаква пред трудностите, а репетира часове наред. Това е истинска отдаденост и посвещение на изкуството. Той е един прекрасен пример за всички млади хора, за това как трябва упорито да следват мечтите си и ми се иска да бъде доказателство за това, че когато си талантлив и работиш неуморно, това се възнаграждава", е казал Вежди Рашидов.

Тонислав свири по 12 часа на ден и това отдаване на музиката му носи две първи места само през тази година. Най-много обаче се гордее с приза си от Националния конкурс „Децата на България“. Там печели сърцата на публиката и на журито, сред които е и известният пианист и преподавател проф. Ростислав Йовчев, с изпълнението си на Опус 9 на Шопен.

„Музиката на Шопен, романтичната музика - това е нещо изключително”, казва Тони.

И пояснява, че да свири толкова трудни произведения на неговата възраст не е трудно, защото „възрастта не се определя от физическия изглед, а от психическата насока“.

Министърът на културата вече е получил съгласието на директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" Милка Митева, която в момента е във Варна, да се предостави възможност на младия пианист и семейството му да използват общежитието на училището, когато дойдат за участие в конкурса "Андрей Стоянов" в София.