"Тя е единствената личност, която наистина има качествата, за да бъде президент на САЩ. В тези избори аз съм с нея", заяви снощи Мишел Обама сред бурни аплодисменти в конгресната зала.

Неведнъж своята подкрепа за Хилъри Клинтън е изразявал и президентът демократ Барак Обама.

Без да спомене поименно републиканския кандидат Доналд Тръмп, първата дама каза, че "когато някой е брутален или се държи грубиянски, ние не се принизяваме до неговото ниво".

Госпожа Обама каза, че словото на омразата е в разрез с онова, на което тя се опитва да научи децата си. "Какво е моето послание ли? Когато те падат толкова ниско, ние се се стремим към високо ниво", добави тя.

Преди нейното слово, при откриването на конгреса химнът на САЩ бе изпят от 15-годишния тийнейджър сопран Боби Хил.

В конгреса, който ще продължи четири дни, участват около 5000 делегати.

В голямата зала на конгресния център "Уелс Фарго" делегатите, подкрепящи отпадналия от вътрешнопартийната надпревара ляв претендент Бърни Сандърс, носеха фанелки с неговия лик и дадоха израз на недоволството си.

Извинения към Сандърс

Националният комитет на Демократическата партия (НКДП) поднесе "дълбоки и искрени" извинения на Сандърс, на неговите привърженици и на цялата партия "за непростимите изказвания в имейлите", които не отразяват ценностите на комитета, нито неговия твърд ангажимент към неутралност в процеса на номинацията", посочва АП.

Партията бе разтърсена от публикуваните в края на седмицата от Уикилийкс около 20 000 електронни писма, разменени между партийни лидери, които се изказват твърде критично към Бърни Сандърс.

Самият той от началото на вътрешнопартийната надпревара се оплакваше, че партията проявява пристрастност към Хилари Клинтън.