Преди месец близката до вътрешният министър Цветан Цветанов съдийка си направи отвод от делото, но преди дни заяви, че причината за това не са сделките с общинското дружество, пълномощник за които е била преди години. Тя обясни, че го прави заради определението на Софийския апелативен съд, с което бе отменено нейното решение за прекратяване на делото. Магистратите тогава постановиха, че като е спряла процеса Янева се е намесила в съществото на спора, което е недопустимо.

Според комисията, за да има налице конфликт на интереси са необходими три предпоставки – лицето да заема публична длъжност, да има частен интерес и от него да следва облага, предаде "Дневник". В случая обаче не е установен частен интерес и облага. Според решението недвижимите имоти са придобити от свързано с Янева лице – баща й. Но "твърдяното забавяне или непроизнасяне по отношение на наказателното дело в периода 22 юли – 20 декември 2010 г. по никакъв начин не може да се свърже с придобиването на имота на 17 май 2002 г.", констатират членовете на комисията.

Освен това, според тях, забавянето на "процесуалните действия по делото не може се отрази на валидността на сделката, подписана от пълномощника Владимира Янева в полза на баща й". Проверката установила още, че решението за продажба на имота през 2002 г. не е еднолично, взето от Тошко Добрев като изпълнителен директор на "Софийски имоти" ЕАД. Това решение е прието от оправомощения колективен орган – съвета на директорите на дружеството при спазване на процедурата по приемането му. Заради това, според комисията, покупката на имота не може да се третира като облага, която да е повлияла върху безпристрастността и обективното изпълнение на задълженията на Янева.

Отбелязан е и дългият период, изминал от сключване на сделката и произнасянето по делото "Софийски имоти". От комисията изтъкват и датата на влизане в сила на закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси - 01.01.2009 г. А "предполагаемата облага" е придобиването на имот е станало на 17 май 2002 г.  Според комисията "законът действа и урежда обществени отношения занапред, след влизането му в сила, и липсва изрична законова разпоредба, придаваща му обратно действие по отношение на факти, възникнали преди 1 януари 2009 г."

Имотната сделка, която председателят на СГС Владимира Янева е сключила като пълномощник на баща си с общинското дружество "Софийски имоти", е станала месец преди сделките, предмет на делото срещу бившото ръководство, което тя трябваше да гледа, коментира председателят на новосформираната Национална комисия за конфликт на интереси Филип Златанов. Той поясни, че сделката, под която Янева се е подписала, е осъществена през май 2002 г., а сделките, предмет на делото, са след юни 2002 г.