В заявление до Изпълнителната комисия на партията Вяра Петрова декларира, че след произнасяне на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, и при констатирани нарушения, ще депозира оставката си като народен представител и пред Народното събрание.

Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, след като се запознае с всички факти и обстоятелства от проверката на Комисията за конфликт на интереси, ще вземе решение по депозираните оставки на Вяра Петрова.

Преди няколко седмици от левицата внесоха в анкетната парламентарна комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта сигнал за конфликт на интереси на депутата Вяра Петрова. Тогава областният ръководител на БСП в Бургас Атанас Зафиров обясни, че става въпрос за оказан натиск от Вяра Петрова върху регионалното бюро по труда с цел фирмата на нейния съпруг да придобие ваучери за преквалификация

Според друг сигнал Центърът за професионално обучение към сдружение "Насърчаване на заетостта" в област Бургас, собственост на Нели Димитрова Симова, майка на Вяра Петрова, е лицензирано през април и оттогава досега е усвоило около 700 хил. лв., писа "Медиапул". 400 хил. лв. от тези пари са по схема "Адаптивност", 100 хил. лв. по схема "Развитие", по "Първа работа" - 18 600 лв. и още 180 хил. лв. за образователна интеграция на ученици от етнически малцинства.

След като антикорупционната комисия изслуша Вяра Петрова по сигналите, председателят й Яне Янев обяви в сряда, че не вижда данни за корупция и прехвърля случая на държавната комисия за конфликт на интереси, водена от Филип Златанов. Тя трябва да се произнесе до две седмици.

Вяра Петрова потвърди, че сдружението "Насърчаване на заетостта" е управлявано от майка й, но подчерта, че макар да е член на социалната парламентарна комисия, няма влияние върху определянето на условията за кандидатстване по европейските програми. Тя напомни, че те се управляват от Министерството на труда и социалната политика.

"Подадената оставка от депутата Вяра Петрова показва новия морал в политиката, за който ние често говорим. 20 години дали това е правено и дали народни представители от партиите, които са управлявали, са постъпвали по този начин", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев пред журналисти, цитиран от "Фокус”.
Той уточни, че Петрова днес не е в Народното събрание, за да информира структурата на ГЕРБ в Карнобат за подадената оставка.

„След заседанието на комисията председателят на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов беше категоричен, че единствен правилен изход на този етап е тя да си депозира оставката. Тя ще бъде разгледана в парламента евентуално, ако се докаже, че тя има вина. Ще изчакаме решението на комисията. Нека предварително да не става така, че да се допусне евентуално оклеветяване на човек. Нека предварително да не четем присъда”, добави Велчев.