На дневен ред са риболовните субсидии и интернет търговията, предаде ДПА.

По повод конференцията заместник генералният директор на СТО Карл Браунер коментира пред германската агенция, че администрацията на САЩ е създала вакуум в лидерството в областта на световната търговия.

"70 години САЩ бяха водещата сила за развитието на глобалната търговска система. Президентът (Доналд) Тръмп се отказа от тази лидерска роля", каза Браунер в Женева, където е централата на организацията. 

"ЕС все повече поема тази инициатива и работи за нови интересни съюзи", посочи Брануер, изтъквайки съвместните усилия на Евросъюза и Бразилия по ограничаване на земеделските субсидии по света.

Все повече ще се осъзнава, че можем да решим глобалните проблеми само чрез сътрудничество, твърди заместник-директорът.

В столицата на Аржентина търговските дипломати от 164-те страни членки на СТО ще обсъдят въпрос, които се отнасят не само до бизнеса по света, и до всеки, който пазарува в супермаркети и онлайн.

Те ще се опитат да постигнат напредък в забраната на правителствените субсидии за риболовния сектор и в борбата с прекомерния риболов.

Над една трета от океанския роболов извън рибни стопанства е незаконен, нерегулиран или без документи, според оценки на специализирана комисия към Оксфордския университет.

Страните ще направят опит да съгласуват временни мерки, докато продължат да работят по окончателно споразумение до 2019 година.

СТО и търговските лобита се надяват също на напредък по изготвянето на международни правила за търговията в интернет.

"За клиентите ще стане по-лесно да поръчват стоки от други страни. Ще има глобален стандарт за онлайн поръчките, що се отнася до защитата и употребата на (личните) данни", уточни Оливер Вик, оглавяващ германския клон на Международната търговска камара.