Вече не е достатъчно БСП да е алтернатива на ГЕРБ и управляващите, а трябва да се заяви като алтернатива на модела, изграждан в последните няколко десетилетия.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на 13-тата Конференция на Софийската организация на партията, в която участва и президентът на ПЕС Сергей Станишев, съобщи пресцентърът на БСП.

"В последните дни, темата „Конгрес на БСП”, като че ли е една от основните в медиите. Това може и да ни радва, но и да ни тревожи. Защо да ни радва?

В същото време ще има конгрес и на ГЕРБ. Никой не се интересува, какво ще се случва там. Можем ли да си направим извода, че обществото не се интересува, какво мислят управляващите, какви решения ще им предложат и накъде ще водят България?

А от нашия конгрес има големи очаквания: Какво ще излъчим? Ще излъчим ли алтернатива? Това трябва да ни дава надежда, че хората я чакат от нас", каза Нинова пред конференцията.

"Какво обаче може да ни тревожи от този факт от последните седмици? Че това може да е опит да се отклони вниманието към наши вътрешнопартийни проблеми и спорове, да се отклони от това, което правят и най-вероятно ще продължат да правят.

При тези две хипотези, само от нас зависи, как ще мине тази седмица в дискусии, конгрес и разбира се след него. Защо конгрес, и защо сега?", попита лидерът на БСП.

"Помогнахте ми по време на дискусиите да не го обяснявам, защото отговорихте с многото въпроси, които зададохте: Алтернатива ли сме? Не закъсняваме ли с алтернативата? Не трябва ли този разговор да го проведем в широк кръг, сред цялата партия, а не в кабинетите си?

Ето го отговорът – защо сега, и защо конгрес. Защото държавата се нуждае спешно от сериозна алтернатива. И защото този въпрос трябва да го дискутираме и решим заедно.

Да започнем на най-високия ни форум и да го продължим след това във всички структури на партията.

Обаче, на какво сме алтернатива? Или претендираме да бъдем такава. Най-често казваме на ГЕРБ и на управляващите. Моето мнение е, че това вече не е достатъчно. Трябва да се заявим, като алтернатива на модела, който е изграждан през последните няколко десетилетия", категорична бе Корнелия Нинова.