Именитият учен е починал вчера в 16 часа, съобщи началникът на отделението по реанимация и интензивно лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, д-р Сибила Маринова, цитирана от в. "Борба".

Проф. Плетньов бе приет в лечебното заведение на 23 септември след претърпян битов инцидент в къщата си в село Леденик. Бележитият археолог получи тежка черепно-мозъчна травма след падане по стълби.

Лекарите го приведоха в медикаментозна кома и на апаратна вентилация, но се въздържаха от прогноза за живота и възстановяването му. За съжаление след месец професорът изгуби битката за живота си.

Проф. Валентин Плетньов почина на 55 години. Оставя след себе си над 100 научни публикации, дали огромен принос в развитието на науката в областта на средновековната металопластика, битова керамика и археологията на Българското Черноморие.

Той бе директор на Регионалния исторически музей във Варна от 2002 година, а работи в музея повече от 27 години. Като един от водещите археолози в страната, под негово ръководство са направени значителни открития при разкопки, предимно във Варна и региона.

За разкритията при разкопките на крепостта Кастрици в рамките на двореца Евксиноград проф. Плетньов бе отличен със "Златен грифон".