На 14 април той пое по своя вечен път, оставяйки след себе си дела за пример и достоен живот. Приносът му за Свищов, като смел българин и отговорен държавник, е част от историята на нашия град, с която всички се гордеем. Неговата любов към родината и смелост да отстоява нейния суверенитет са пример за поколения наред“, заявиха от местната администрация.

Сава Атанасов Дълбоков е роден на 17 декември 1919 година в свищовското село Овча могила. Завършва право в Софийския университет. Член е на РМС от 1934 г. и на БКП от 1936 г. През 1942 година излиза в нелегалност и постъпва в партизанска чета „Христо Ботев“ (на която е политкомисар), действаща в Свищовския край.

Има издадени 3 смъртни присъди. След 9 септември 1944 година е първи секретар на Околийския комитет на БКП в Свищов. Бил е първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Плевен. Многократно е избиран за народен представител и през годините е заемал отговорни държавни постове, като заместник-министър и министър в няколко правителства на България.

Бил е секретар на ЦК на БКП (1972 – 1976). На 25 май 1982 година с решение № 50 на ИК на ОбНС Сава Дълбоков става почетен гражданин на град Свищов.

Погребението ще се състои в Централните софийски гробища на 22 април (събота) от 11.30 часа.