Чуркин почина ден преди да навърши 65 години, изпълнявайки до последно задълженията си, се съобщава в изявлението.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си за кончината на постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Президентът научи с дълбоко прискърбие за кончината на Виталий Чуркин. Държавният глава високо ценеше професионализма и дипломатическия талант на Чуркин. Президентът изрази съболезнования на роднините и близките, както и на колектива на външното министерство на Русия за кончината на Виталий Чуркин", заяви Песков.

"Руското външно министерство загуби велик дипломат в лицето на Виталий Чуркин", заяви говорителката на ведомството Мария Захарова.

"Велик дипломат. Изключителна личност. Ярък човек. Загубихме скъп за нас човек", написа Захарова във Фейсбук.

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Саманта Пауърс заяви, че е много разстроена от кончината на Чуркин, предаде ДПА.

"Дълбоко разстроена съм от кончината на руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин", написа тя в Туитър.

Пауърс определи Чуркин като "маестро в дипломацията и дълбоко грижовен човек", който е работел за преодоляване на разногласията между САЩ и Русия.

Представител на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш нарече новината за кончината на Чуркин шокираща и изказа съболезнования на Русия.

Чуркин е роден на 21 февруари 1952 г. в Москва в семейство на авиационен инженер.

От 8 април 2006 г. заемаше поста на постоянен представител на Русия в централата на ООН в Ню Йорк и представляваше страната си в Съвета за сигурност на ООН.

Заместникът на Чуркин, Владимир Сафронков, заяви пред Асошиейтед прес, че дипломатът се е почувствал зле в кабинета си в руското представителство в световната организация и е бил откаран в Презвитерианската болница, където е починал.

Причината за смъртта още не е ясна, отбелязва агенцията.