Медиите в региона съобщиха за кончината на известния актьор и режисьор, "ветеран на сръбското и югославското кино", предаде Танюг, цитирана от БТА.

Популярният актьор, станал любимец и на българите с участието си в тв сериалите "Горещ вятър" от 1980 г. (и песента "Дай рибу") и "Полицаят от Петльово Бърдо" от 1993 г., е роден в миньорско семейство в Скопие - по онова време градът е част от кралство Югославия.

Талантът му е открит в ранна възраст и той получава стипендия от изтъкнатия режисьор Б. Ступица.

След като завършва Белградската академия за драматични изкуства и изиграва няколко роли в театър „Ателие 212” в Белград, получава роля във филма “Игра на скелето, 1961 г.

Преживяването толкова му харесва, че решава да напусне театъра и да си търси късмета във филмите. Няколко години по-късно вече получава главни роли в някои от най-популярните и влиятелни филми, правени в Югославия по това време, и скоро се превръща в един от най-популярните киноактьори в страната.

През 80-те години и по време на разпадането на Югославия, актьорската му кариера започва да запада, но тогава Самарджич - заедно със сина си Драган - основава собствена продуцентска компания "Cinema Design".

Компанията не само преживява трудните времена и санкциите на ООН срещу остатъците от Югославия, но и продуцира няколко много успешни филма, става популярна в бившите югославски републики.

Като актьор е участвал в над 150 филма, носител е на 6 югославски награди за най-добър актьор, както и на награда от Венецианския кинофестивал през 1967 г. за участието си в „Утро”.

През 1999 г. Самарджич за първи път опитва силите си и като режисьор с излязлата следващата година военна драма, югославско-италианска продукция „Небесна кука”.

Вторият му режисьорски филм е „Наташа” (2001), а третият – „Гъше перо” - е показан в София в началото на ноември 2004 г. в рамките на Киномания.

През 2011 г. излиза деветият му режисьорски проект - "Мирис на дъжд над Балканите" в жанра романтична военна драма.

В собствените си филми, Самарджич участва само в малки роли. Обяснението - „Не съм Клинт Истууд, не разполагам с такива бюджети, че да играя главни роли във филмите си, докато помощник-режисьорите стоят зад камерата.