85-годишният Абаджиев е претърпял подобна интервенция преди няколко години, а състоянието му най-вероятно се влошило заради лаймска болест, причинена от ухапване от кърлеж през 2015 година, пише "24 часа".

Инфекцията е овладяна от медицински екип в България, а след това легендата на българските щанги заминава при дъщеря си в Германия, където продължава да се възстановява.

Абаджиев ще бъде погребан в България, а министърът на спорта проф. Даниела Дашева вече пое ангажимент държавата да транспортира тялото в родината.

Поклонението ще се извърши на Националния стадион "Васил Левски", като датата и часът ще бъдат обявени допълнително.

Съболезнования от президента Радев

Президентът Румен Радев изразява съболезнованията си на семейството и близките на Иван Абаджиев, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"С прискърбие научих за кончината на легендарния треньор по вдигане на тежести Иван Абаджиев. Прощаваме се с едно от емблематичните имена на българския спорт. Заслужено обявен за треньор на Република България за 20-и век, Иван Абаджиев, световният вицешампион и дългогодишен ръководител на националния ни отбор, подготвя забележителните 12 олимпийски, 57 световни и 64 европейски шампиони", посочва президентът Радев.

Държавният глава припомня, че през годините състезатели на Абаджиев подобряват над 450 световни рекорда.

"Той отдаде целия си живот на любимия спорт и записа името си в историята на треньорската професия. Поклон пред паметта на Иван Абаджиев!", посочва президентът.