Макгинес, който бе един от най-дългогодишните лидери на партия "Шин Фейн", е страдал от рядко сърдечно заболяване.

Макгинес имаше лидерска роля в Ирландската републиканска армия (ИРА) през 70-те години, но след това бе сред основните преговарящи за мирното споразумение от Велики петък 1998 г. Споразумението е от ключово значение за мирния процес в Северна Ирландия.

През 2007 г. Макгинес пое поста на заместник първи министър на Северна Ирландия, като първи министър беше Йън Пейсли от Демократическата юнионистка партия.

Макгинес се оттегли от поста през януари тази година в знак на протест срещу начина, по който Демократическата юнионистка партия се справи със скандал по схема за зелена енергия.

"През живота си Мартин показа огромна решителност, достойнство и скромност. Той беше запален републиканец, който работеше неуморно за мир и помирение, както и за обединяването на тази страна", заяви председателят на "Шин Фейн" Джери Адамс.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей също почете паметта на Мартин Макгинес.

"Макар да не мога да оправдая пътя, по който той пое в ранните години на своя живот, Мартин Макгинес в крайна сметка изигра определяща роля за отдалечаване на републиканското движение от насилието. По този начин той даде съществен и исторически принос за изключителното пътуване на Северна Ирландия от конфликт към мир", заяви Мей.

Роден на 23 май 1950 г., Макгинес израства в бедния католически квартал Богсайт на град Дери в работническо семейство. Той е второто от общо седем деца. Напуска училище на 15 години и се опитва да започне работа като техник в сервиз, но собственикът отказва да го наеме, защото е католик. Този отказ формира още тогава политическото съзнание на Макгинес.

На 16 години той започва работа като касапин, припомня Франс прес. През 1968 г. се присъединява към Католическото движение за граждански права, а две години след това към Шин Фейн. През 1971 г. се присъединява към ИРА, в която бързо заема отговорен пост.

През 2001 г. Макгинес признава, че е бил фигура номер две в ИРА в родния си град по време на събитията, известни като "Кървавата неделя", когато 13 републиканци бяха убити от британската армия на 30 януари 1972 г. Година след това той попада за първи път в затвора за шест месеца заради членството в ИРА. Тогава британската преса го нарича "най-опасния враг на Короната", а северноирландските протестанти го наричат "кръстник на кръстниците".

Бързо обаче Макгинес започва да играе ролята на посредник между ИРА и Лондон. Той се среща тайно с членове на британското правителство и постепенно започва да подкрепя идеята за постигане на мир.

В тайните преговори Мартин Макгинес има водеща роля при постигането на споразумението за прекратяване на огъня от страна на ИРА в периода 1994 г. - 1997 г. През 1997 г. е избран за депутат в британския парламент, но отказва да бъде негов член, за да не полага клетва пред кралицата.

Макгинес договаря споразумението, сложило край на трите десетилетия конфликт срещу британските власти, отнел живота на над 3000 души. Между 1999 г. и 2002 г. е министър на образованието в северноирландското правителство на националното съгласие, формирано заедно с протестантите юнионисти. Той е смятан за човека, убедил ИРА да се освободи окончателно от миналото си, като се разоръжи през 2005 г.

Мартин Макгинес е баща на четири деца, поет, шахматист, любител на риболова. Негови близки казват, че той винаги е искал да бъде посланик на мира, единството и помирението.