В последните години той е страдал от тежка форма на диабет, която довела до усложнения в здравословното му състояние, съобщиха негови близки.

"С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал. Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости", написа премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук".

По-късно бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов написа в социалната мрежа, че е научил за кончината на Петканов с огромна тъга.

"Проф. Петканов направи много за България в своята област в периода преди присъединяването на България към Европейския съюз. Изказвам съболезнования на семейството и близките му. Поклон пред паметта му", заяви Цветанов.

Президентът Росен Плевнелиев пък изрази съболезнования на семейството и на близките на Георги Петканов, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Отиде си юрист, който остави дълбока следа сред преподавателите и студентите на Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" като дългогодишен преподавател по Финансово и Данъчно право и като декан на факултета", пише Плевнелиев.

По думите му проф. Петканов ще бъде запомнен като последователен защитник на правовия ред в България, вложил лични усилия за реформата в съдебната власт като народен представител, министър на вътрешните работи и на правосъдието и съдия в Конституционния съд.

Проф. Георги Петканов е министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, в периода 2001-2004 г., а от 16 август 2005 г. е министър на правосъдието в това на Сергей Станишев.

Вижте снимки >>>

По времето, когато проф. Петканов е начело на вътрешното ведомство Бойко Борисов е назначен за главен секретар.

През 2010 г. е избран за конституционен съдия.

Професор Петканов завършва право в Софийския университет (СУ).

Работи като прокурор в Девин (1972–74).

След това е асистент в Юридическия факултет на СУ. От 1989 г. е доцент, а през 1996 г. става професор.

От 1991 до 1995 г. е декан на Юридическия факултет, след това и заместник-ректор на СУ.