Новината за кончината му съобщи в личния си профил във Фейсбук настоящият градоначалник на Стара Загора Живко Тодоров.

"Пиша това и ръцете ми треперят.... Днес си отиде един голям Човек - наш кмет, лидер, наш приятел... Д-р Евгений Желев, ти направи много за Стара Загора! Доказа, че не партиите имат значение, а хората! Направи така, че да останеш в историята на града и направи така, че хората да те обичат! Поклон пред паметта ти, докторе! Никога няма да те забравим!", написа Тодоров.

Според местния сайт "Стара Загора днес" д-р Желев е загинал при нелеп инцидент край старозагорското село Яздач. Той бил с приятели на брега на микроязовир, когато трактор, извършващ брануване, е поднесъл и го е затиснал. Бившият кмет на Стара Загора е починал на място.

Евгений Желев е роден на 22 юли 1957 г. в Стара Загора. Завършва Висшия медицински институт в Пловдив. Преминава курс по мениджмънт на здравеопазването във Вашингтон, САЩ. 
От 1985 г. до 1995 г. д-р Желев работи в ОАРИЛ и в отделението по ортопедия и травматология при Обединена районна болница-Стара Загора, а от 1997 до 1999 г. е директор на лечебното заведение.

От 1999 до 2007 г. д-р Евгений Желев е кмет на Стара Загора. През 2008 г. е назначен за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. С указ на президента Георги Първанов от 22 март 2008 г. е назначен за съветник по развитието на регионалната политика. След това става министър на здравеопазването (24 април 2008 г. - 27 юли 2009 г.) и народен представител от БСП/Коалиция за България в 41-вото Народно събрание.

През 2013 г. става управител на втората по големина частна болница в България – МБАЛ „Софиямед“ в София. 

Д-р Желев е кавалер на френския Орден за заслуги – най-високото отличие на Френската република, след Ордена на почетния легион. Носител на руския орден „Петър I".
Той е семеен, има две дъщери.