Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев на конференция за реформите в образованието, цитиран от БНР.

Той обясни, че треньори по различни спортове ще преподават в прогимназиалния етап на обучение в третия час по физическо възпитание, за да станат часовете по-атрактивни. По думите на Кралев това е част от мерките за борба с агресията в училище и затлъстяването на учениците.

"Около 17 процента е свръхтеглото, около 8 процента е затлъстяването, а при най-малките дечица, от първи до четвърти клас, цифрите са още по големи. До момента часовете са били водени само от началната учителка. Ние ще настояваме единият час, третият, да бъде поет и от учител по физическо възпитание", допълни спортният министър.

Кралев уточни, че тепърва ще се решава как ще се заплаща на треньорите, които ще преподават.

По думите на министъра обаче в между 800 и 1000 училища в страната няма физкултурни салони.

Преди година ендокринолози съобщиха, че България е на шесто място в света по затлъстяване сред децата. У нас 20 процента от малчуганите вече са затлъстели.

Председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания доц. Светослав Ханджиев пък предупреди, че децата, които не спят достатъчно, са предразположени към наднормено тегло.

Освен това до 5-годишна възраст родителите трябва да ограничават захарните и тестени изделия, с които хранят малчуганите.