Състезанието се организира от Министерство на образованието, младежта и науката, Софийски университет „Свети Климент Охридски” - Факултет по математика и информатика и Българската асоциация на мрежовите академии. В него участват над 100 ученици от 8-12 клас от цялата страна, съобщи Булфото.

"Завиждам ви не само за младостта, а и за познанието. С тези думи министър-председателят Бойко Борисов се обърна към учениците – млади специалисти по компютърни мрежи. „Това, което направихме за вас, е че от 37 държави IT компанията „Хюлет-Пакард” направи своя логистичен център в София. Поне по 100 души от вас ще бъдат взимани на работа там всяка година. 6-7 месеца търсеха държавата с най-ниски данъци и с най-голям интелектуален потенциал. Българите работим трудно вкупом, но индивидуално вие нямате равни по света”, каза още премиерът в обръщението си към учениците.

„Разбрах от ректора, че много от вас още като ученици изкарват добри пари, участвайки в различни проекти. Все повече и с по-високо заплащане работни места ще се откриват в България. За хората като вас ще гарантирам големи заплати”, коментира министър-председателят, цитиран от "Фокус". Той отбеляза, че средната заплата в IT сектора е 7-8 хиляди лева на месец. По думите на премиера, над 1200 специалисти вече се връщат в България, след като веднъж са работили в чужбина. „Състезанието си е състезание и тези от вас, които не победят, също ще намерят мястото си”, добави Борисов.

Надпреварата се провежда в два кръга - теоретичен тест за всичките участници от цялата страна и практически казус на „Packet Tracer” (софтуерен симулатор) за финалистите. За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” ползват материали от програмата “Сиско мрежова академия”. Победителите в националното състезание ще представляват страната ни на международното състезание по компютърни мрежи в Букурещ, Румъния през месец юни, където теоретичните и практическите тестове се подготвят изключително на базата на световно разпространеното електронно обучение на компанията „Сиско системс”. Освен това те ще получат и предметни награди от спонсорите – ICN.bg, „Сиско Системс”, „Телелинк”, „Спектър нет”, Българската Асоциация на Мрежовите Академии (БАМА), ще получат и едногодишна стипендия за следващата учебна година от МОМН, съгласно Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, съобщи Булфото.

На церемонията по откриването присъстваха от страна на организаторите министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” професор Иван Илчев, деканът на Факултета по математика и информатика (ФМИ) на Софийския университет – професор Иван Сосков, както и Борислав Димитров, управляващ директор за „Сиско” България, представители на спонсорите.