Силните дъждове са предизвикали няколко теча на тавана и мазилката вече се е напукала. Пропуска и единият стъклен купол, съобщи БНР.

Вижте снимки >>>

"Фирмата изпълнител на обекта е своевременно уведомена за създалата се ситуация. Течът ще бъде отстранен в най-кратки срокове от изпълнителя и разходите ще бъдат за негова сметка, тъй като обектът е в гаранция", заявиха от Министерството на културата.

Античният комплекс "Сердика" струваше 15 милиона лева, осигурени от ЕС и държавния бюджет. Изпълнителят на проекта, дружеството "Антична Сердика", в което участват "Пътища и мостове", "Реставрация", "Пътстрой-Варна" и "Финанс Груп 2013", е уверил министерството, че ремонтните дейности ще започнат още в четвъртък и дефектите ще бъдат отстранени същия ден.

Най-големият музей на открито

Античният комплекс "Сердика" е с обща площ от 8000 кв. м. По-голямата част от него е зона свободна за посещение.

Сред най-големите атракции е Декуманус Максимус - главната улица на Античния град. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите.

Смята се, че по тази улица поне двама римски императори са били посрещани триумфално след спечелени битки.

Зоната на площад "Независимост" е с площ 4850 кв. м. В нея са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки.

Зоната под бул. "Мария Луиза" е с площ 3150 кв. м и обхваща пространството между Централния подлез с храма "Св. Петка Самарджийска" и северния вестибюл на Метростанция тт-8, като включва покритото пространство под трасето на бул. "Мария Луиза".

Тази зона е с музеен характер и там има цялостна консервация на всички проучени и съхранени археологически останки.