“Не, разбира се, това са измишльотини, никой не подготвя никакви обръщения с молби за компенсации. Нима сега ще просим някакви си компенсации? Това и на ум не ни е минавало. Дори и да предлагат компенсации, никой няма да ги вземе. Това не е просто унизително, това е ужасно“, посочи Пешков, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

По-рано днес кметството на турското курортно градче Кемер изрази желание да подари къща или апартамент на семейство Олег Пешков.

Преди това пък президентският говорител Ибрахим Калън заяви, че турските власти са готови да разгледат въпроса за компенсации на семейството на Пешков, ако то се обърне с подобна молба.

Бойният самолет на Пешков бе свален на 24 ноември от турски изстребител.

Преди дни в писмо до президента на Русия Владимир Путин турският му колега Реджеп Тайип Ердоган изказа съжаление за свалянето на руския бомбардировач над Сирия през ноември миналата година. Двамата пилоти катапултираха, но командирът Олег Пешков бе убит с огън от земята.

Турция е готова, „ако е нужно“, да плати компенсация на Русия за сваления руски военен самолет, каза премиерът на Турция Бинали Йълдъръм. Но по-късно той си взе думите обратно.