Министерството на спорта утвърди за златен медал от Параолимпийските игри премия в размер на 50 000 лв., за среброто - 35 000 лева, а за бронз - 25 000 лева. За сравнение, премията за олимпийска титла при здравите спортисти бе 250 000 лв., за сребро - 200 000, а за бронз - 150 000. Така параолимпийците получават 20% от наградите на другите носители на медали.

Ние наистина се чувстваме ощетени. Не оценяват нашата работа. Това искаме да обясним. Това искаме да се промени”, коментира гюлетласкачът Ружди Ружди, който подобри световния рекорд и донесе злато на България от Рио, предаде Нова телевизия.

За постижението си той ще получи бонус от 50 000 лева. Ружди е категоричен, че протестът на параолимпийците не е заради пари, а заради проявената дискриминация.

В комисията вече има осем внесени жалби от атлети и треньори. Жалби е имало и през 2012 г. Тогава обаче Министерството на спорта реагира бързо и увеличава премиите на параолимпийците.

Според Ружди двоен стандарт има само в България
. Оказва се обаче, че премиите са строго индивидуални. В Германия олимпийци и параолимпийци печелят еднакво. На другия полюс е Естония, където разликата е в пъти. Затова и от нашето спортно министерство са категорични - двете състезания са различни. А България била първенец по премии за параолимпийците.

Окончателното решение на Комисията за защита от дискриминация може да се забави с месеци.