Те смятат също така, че прокуратурата трябва да провери данни за злонамерени действия на длъжностни лица, които вероятно са работили срещу държавния интерес в арбитражното дело между българската "Национална електрическа компания" (НЕК) и руската "Атомстройекспорт" (АСЕ).

"На страницата на МС е качено резюме на Арбитражното решение. Всеки български гражданин може да придобие представа какво се е случило и как се е стигнало до тази чудовищна сума, за която бяхме осъдени", каза пред БНР Петър Славов от Реформаторския блок, който, заедно с колегата си Мартин Димитров, получи копие от самото решение.

Според депутатите държавният интерес не е бил защитаван по най-добрия начин през годините. Те имат подозрения, че определени длъжностни лица от НЕК не са помагали за защитата на националния интерес, а директно са работили срещу него.

"Това беше и причината още вчера да настоявам цялото Арбитражно решение, заедно с всички решения към него и цялата документация да бъде изискано от Прокуратурата и тя да направи собствена проверка", каза Славов.

По думите му вече текат разследвания срещу определени длъжностни лица.

"Допускам, че част от тях може и да са същите, възможно е да се окаже, че има и нови данни, които да бъдат привлечени като обвиняеми, но на всички ни е ясно, че не може за такава чудовищна сума да бъдем осъдени да платим и да няма виновни", допълни депутатът.

По-рано днес кандидатът за президент на РБ Трайчо Трайков припомни част от лицата, виновни за задълженията на НЕК към "Атомстройекспорт". Това били двамата енергийни министри от времето на Тройната коалиция, при които бе рестартиран проектът за строежа и тогавашните шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян поръчали реакторите, без да има сключен договор. Срещу тях започна досъдебно производство.

Трайков изрази учудване, че те и досега работят в сферата на държавната енергетика под ръководството на Теменужка Петкова.

Трайков припомни, че Румен Овчаров представлява държавата в надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим", а Петър Димитров е в управата на Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Петкова била обяснила на Трайков, че двамата са на тези постове като приемственост в държавната политика.

"Явно не се намира нищо порочно с работата на тези двама министри. Не знам доколко тя е съгласно с техните назначения, но да познаваш поразиите, които те са причинили, и да ги държиш на държавни постове, не е приемливо", каза още бившият енергиен министър.

През април 2012 г. Софийска градска прокуратура образува ново досъдебно производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери на базата на доклада за АЕЦ „Белене” на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). Автор на доклада бе Теменужка Петкова.

Петър Славов обясни също, че никога не е имало договор за изграждане на АЕЦ "Белене":  

"Били са подписвани някакви споразумения за намерения, допълнителни споразумения към тях, допълнения към допълнителните споразумения, с които на парче са поръчвани най-различни части и оборудване, най-различни елементи може би, които са част от една АЕЦ, но никъде няма договор за изграждането на атомна централа. Никой човек не отива да си купува колата на части".