„За“ отхвърлянето гласуваха 135 народни представители, а 74 гласуваха "против". Предложението да няма такава комисия бе на народния представител от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е председател на временната комисия за създаване на правилник за работата на Народното събрание.

В предишния парламент имаше такава комисия и тя работеше постоянно.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България“ Жельо Бойчев обаче възрази срещу предложението, тъй като според него това е лош знак за гражданите, че нещо се укрива или прикрива.

„Едва ли има друг регулаторен орган, чиито решения по същество да касаят толкова граждани. Няма по-подходящо място от Народното събрание, където да се задават въпроси и да се търсят отговори“, заяви още той.

В отговор Кирилов обясни, че става въпрос за промяна на дефиницията на комисията в подкомисия и работата на комисията ще се интегрира в Комисията по енергетика.

„Молбата ми е да се насочим към прагматичния ефект, а не към фаворизиране на структурата. Съображенията са изцяло функционални, няма да успеем да покрием 24 комисии“, каза депутатът от ГЕРБ.

Тук се намеси Манол Генов от БСП:

"Искам да кажа - честито на управляващите. Честита ви нова коалиция. Явно се видя, че с първите гласувания още по време на правилника, тя работи срещу интересите на българския народ".

Според Крум Зарков народните представители са направили грешка, когато са отменили тази комисия.

„За всички е ясно, че в следващите месеци случващото се в КЕВР и по отношение на цените ще бъде обществен въпрос от огромно значение“, каза Зарков. Според него вместо да се даде форум, където да се говори за тези проблеми, те се правят на „дръж ми шапката“.

"Молбата ми вляво е - бъдете малко по-сдържани, изборите минаха", репликира го председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и продължи:

„Нека от парламентарната трибуна действително да има авторитет на тези, които говорим. Това не е не е телевизионното студио на Нова телевизия, в което Крум Зарков обясняваше, че ще измъчва някакви възрастни хора. Тук има ученици, които са дошли да гледат заседанието. Нека да аплодираме тях, но да не аплодираме вашето поведение, когато гледаме важен проектозакон".

С приемането на създаването на Комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата броят на комисиите в парламента се запазва на 23.

Преди дни прокурори влязоха в КЕВР и изеха много документи. Разследването им бе свързано с цената на газа.