След проведен разговор на министър-председателя и председател на ГЕРБ Бойко Борисов с председателя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бе взето решение ПГ на ГЕРБ да подкрепи предложението за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС.

Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

От ГЕРБ заявяват, че спазването на върховенството на закона винаги е било водещ принцип за партията.

"Доказали сме многократно, че сме безкомпромисни спрямо корупционни практики от всякакъв характер и към техните извършители. Вярваме, че тази временна комисия ще установи всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС и ще спре спекулациите по темата за неправомерно разходвани средства", съобщават от политическа партия ГЕРБ.

Парламентарната група на "БСП за България" внесе 59 подписа за свикване на временна анкетна комисия в Народно събрание за НДК.

"Виждаме, че има цяла серия проблеми, че очевидно има забавяне на сроковете. По-важното е, че от една страна стои министърът, който буквално говори за корупция и за това, че в НДК има очевидни проблеми, в резултат на което уволнява ръководството на НДК, а от друга страна стои Боршош, който твърди, че му е оказван натиск и не се спазва закона“, заяви заместник-председателят на групата Антон Кутев след внасянето на подписите.