Той и бившият служебен вицепремиер Деница Златева бяха поканени днес да говорят пред депутатите.

Боршош обаче излезе с позиция във Фейсбук, в която заяви:

"Днес трябваше да взема участие в заседанието на Временната комисия в НС, свикана за установяване на факти и обстоятелства за разходване на средства, представени целево на НДК за подготовката за българското председателство на Съвета на ЕС, пред която прецених да не се явя поради следните факти:

- Заседанието трябваше да се състои утре, но беше преместено за днес, за да може докладът от работата на комисията да бъде готов на следващия ден - 25.07 вторник, което е невъзможно и несериозно заради обема от информация и документи;

- Някои от членовете на комисията си позволиха преднамерени и крайни изказвания много преди аз да бъда изслушан в комисията;

- Комисията започна своята работа на 6 юли, проведе само четири заседания в рамките на 21 дни по казус и обстоятелства, изискващи разглеждането на огромен обем документи и запознаването с множество факти и гледни точки. Смятам, че решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни.

В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата - прокуратурата повдигна обвинение.

Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината. Въпреки това от уважение към българските институции и в частност българския парламент предоставям писмено своите аргументи по разискваните в комисията въпроси.

Вярвам, че моето изложение, ведно с прикрепените към него документи, ще бъдат подробно и безпристрастно разгледани дори и от онези, които вече изразиха мнението си".

По време на заседанието аргументите на Боршош бяха изчетени. В тях той отрича обвиненията и заявява, че не е имало каквато и да било злоупотреба със средствата на НДК, както и че няма нарушения при обществени поръчки.

"Щях да пристъпя закона, ако бях изпълнил някои указания на принципали на НДК, съответно на министерството на европредседателството. Налице е доклад на непрозрачно посочена от Лиляна Павлова частна одиторска агенция, която се позволява да определи като незаконосъобразни условията на документацията, които са коментирани и съгласувани преди това с агенцията, МВР, вицепремиера по европредседателството и КЗК", пише той.

"Г-н Мирослав Боршош върти на пръста си вицепремиери и премиери, не зачита парламента, какво повече да кажа - скандално е", коментира обаче депутатът от БСП Румен Гечев.

„Управляващите крият г-н Боршош, това е заключението. Г-н Боршош има държавни пари да се появява по билбордове в цяла България, но не идва в парламента, за да каже истината“, добави той, цитиран от "Фокус".

Велислава Кръстева от ДПС пък поиска писмото на Боршош да бъде оставено без внимание. Тя даде пример, че Деница Златева е прекратила предсрочно отпуската си, за да дойде в комисията.

"Г-н Боршош колкото е наш, толкова е и ваш, нали? Това ще стане ясно в изслушването. Нека да не си прехвърляме чий е г-н Боршош. Той има 18 години, преценил е да не дойде. Ние искахме да дойде, защото сме се подготвили", отвърна Тома Биков от ГЕРБ.

Преди дни прокуратурата повдигна на Мирослав Боршош две обвинения - за нецелесъобразно разходване на 17 млн. лв. от бюджета от НДК, отпуснати за европредседателството, и за умишлена безстопанственост - заради служебния му автомобил.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че разследването продължава и е възможно да има още обвиняеми. По делото вече бяха разпитани министрите Томислав Дончев и Лиляна Павлова, които са били принципали на НДК, и са едни от спряганите за евентуални бъдещи обвинения.