Проверката ще включва добива на въглища от Бобовдолския въглищен басейн, участък "Бабино", за периода 2005- до края на септември 2016 г.

Проблемът с Мини Бобовдол възникна, след като преди дни работници от рудник Бабино отказаха да излязат след работа и започнаха протест за неизплатени заплати. Те престояха под земята близо 3 денонощия и прекъснаха протеста едва след намесата на държавните институции, които принудиха ръководството да изплати дължимите възнаграждения.

Предложението за комисията е на депутати от различни парламентарни групи, сред които ГЕРБ, Реформаторския блок и др. Комисията е от 20 депутати, ще работи три месеца, съставът й е на пропорционален принцип.

За председател на комисията бе избран Делян Добрев /ГЕРБ/, негови заместници са Жельо Бойчев /БСП/ и Николай Александров от "Атака". Номинацията на ДПС на Рамадан Аталай за заместник-председател не беше приета.

Първоначално се предвиждаше комисията да работи половин година, но в залата беше гласувано редакционното предложение на БСП за три месеца. Левицата се обяви "за" такъв временен орган, за да може всички факти около случая да излязат.

За мината има и договор за наем, съобщи Жельо Бойчев. Затова БСП настоява да се проверят всички документи, включително има ли и такъв договор, как е изпълняван, както и начина, по който държавните институции през времето са третирали този проблем, за да се стигне до ситуацията в момента.

Измъкват се с договор за наем, за да не се разглежда той като договор за концесия и да се види какви неустойки са записани в нея, предположи Станислав Иванов от ГЕРБ.

Колегата му Валентин Николов подчерта, че комисията трябва да провери как едно частно лице, възползвайки се от държавен капитал, в един момент се облагодетелства чрез концесията с 35 млн. евро.

Според Александър Ненков от ГЕРБ дали е наем или концесия, няма значение, важното е, че 35 млн. евро са отишли в нечии ръце, без държавата по никакъв начин да бъде облагодетелствана от това.

„Не можем сега да кажем хайде да оставим миналото настрана, за АЕЦ „Белене“ 3 млрд. настрана, 35 млн. евро за Мини „Бобов дол“ настрана, няма как. Ние сме парламентарна република и като народни представители сме призовани и избрани да стигаме до такива крайни изобличения, да търсим истината и да сигнализираме съответните органи“, коментира той.

От ГЕРБ припомниха, че мината е отдадена на концесия по времето на министър Румен Овчаров за минималната сума от 1 лв. След това той я е прехвърлил за 35 млн. лв.

По-рано днес пред Нова телевизия Овчаров обяви, че когато е сключен договорът за концесия с Ковачки, дружеството е било в окаяно състояние. Фирмата е дължала милиони на работници, доставчици и държавата. С цел да бъдат запазени работните места е била сключена концесията, за което имало и подкрепа от синдикатите.

"В момента ГЕРБ защитават Ковачки и не си търсят от него парите", лаконичен бе Овчаров и заподозря депутатите от БДЦ - НС, че подкрепят кабинета, за да защитят техния бос.

Преди Комисията за Мини Бобовдол депутатите гласуваха такава и за проверка за картел на горивата.