Тежката катастрофа е станала в 18.40 ч. на 23 февруари на пътя Калотина-София край разклона за Божурище, съобщиха от Областната дирекция на МВР-София.

Турският шофьор на ТИР е пътувал към столицата, когато е блъснал движещия се пред него колоездач. Мъжът е загинал на място. Той не е имал в себе си лични документи, затова й самоличността му е установена по-късно. Оказва се, че жертвата е 41-годишният Мартин Гачев - един от най-добрите български колоездачи.

Пробата с дрегер на водача на тежкотоварния камион е отрицателна, все още се очаква резултатът от кръвната му проба. Той обаче е задържан, повдигнато му е обвинение и днес се очаква съдът да разгледа искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража".

Приятелите на загиналия Мартин Гачев обаче се опасяват, че турският шофьор няма да получи справедлива присъда.

Във вторник от НДК започва протестно шествие, който ще стигне до Съдебната палата. То е организирано от клуб „Велосити" и ще се проведе под надслов "Спрете да убивате колоездачи", съобщи Нова телевизия.

"Скърбим и в памет на Мартин искаме да не допуснем подобно нещо да се случи повече. Защото всеки от нас е потенциална мишена на войната по пътищата. Ние искаме да спортуваме и да се забавляваме, да намалим трафика и да помогнем за по-чист въздух. А не да бъдем постоянно нащрек дали няма да ни помете някой пиян, разсеян или гледащ в телефона си шофьор", написаха във Фейсбук организаторите на протеста.