Нова такса за коли от 10 лири в центъра на Лондон

stat
15:29  |  17 февруари 2017 | По света / Редактор Георги Брандийски / обновено преди 63 минути
Всяка година над 9000 лондончани умират заради лошото качество на въздуха, каза Садик Хан
Сн.: Архив Дир.бг

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че от октомври ще бъде въведена такса от 10 паунда за движението в центъра на столицата на коли, произведени преди 2006 г.
"Всяка година над 9000 лондончани умират заради лошото качество на въздуха. Бездействието вече не е опция", посочи лейбъристът Хан пред журналисти, цитиран от АФП и БТА.

Новата такса се прибавя към вече действащата градска такса от 11,5 британски лири (13,5 евро), която трябва да плащат водачите на коли, движещи се в центъра на Лондон от 7 до 18 часа, от понеделник до петък. Тя е наречена "токсична глоба" - Ти-чардж (toxic charge, T-Charge) и ще се прилага за всички автомобили, които не спазват европейските норми против замърсяването на околната среда, и по-специално за колите, пуснати в движение преди 2006 година.

В сряда Европейската комисия заплаши пет страни, сред които Великобритания, да сезира Съда на ЕС, ако не вземат бързо мерки за защита на качеството на въздуха. Това "последно предупреждение", отнасящо се за 16 зони в Обединеното кралство, включително Лондон, е обявено, тъй като те "не са предотвратили постоянни нарушения на допустимите граници за замърсяване на атмосферата с азотен диоксид". Този замърсител идва главно от пътния трафик и неговите емисии за опасни за здравето.

Европейското законодателство задължава страните членки да вземат "подходящи мерки", когато граничните стойности на атмосферно замърсяване (определени от законите на ЕС) са надвишени. Сред възможните мерки ЕК изброява "намаляване на общия обем на трафика", "преминаване към електрически коли", "адаптиране на поведението на водачите", както и "намаляване на емисиите на дизеловите автомобили".

Обявената от Садик Хан "токсична такса" е част от поредица мерки, които той планира да вземе в близките месеци, за да намали замърсяването в Лондон, включващи също така спиране на закупуването на дизелови автобуси и въвеждане на зона с ограничени замърсяващи емисии от 2018 година.

"Такса задръстване", плащана с цел да се реши проблема със задръстванията в Лондон, беше въведена от кмета лейбърист Кен Ливингстън.


Последно в По света


Николай Димитров: Няма правораздаване, има ценностна криза

Агресията на улицата прогресира. Завръщат ли се времената на мутрите и има ли чувство на безнаказаност у престъпниците?