Протестът е заради градинка в квартал "Гео Милев", разказва Нова телевизия.

Инвеститорът "Агора ин" има разрешително за строеж на 8-етажна сграда от февруари 2013 г., а проектът е одобрен от строителния надзор, съобщи bTV.

Хората в района обаче се бунтуват и искат градинката. През изминалата седмица четири от автомобилите на живеещите в квартала са запалени. Те коментираха, че това е свързано с недоволството им да се застрои градинката и е опит да бъдат сплашени.

Протестиращите твърдят, че са пострадали автомобили на най-активните противници, съобщи bTV.

По думите на хората в "Слатина" от фирмата-собственик са наели за охрана на техниката в обекта представители на агитката на "Левски София Запад". Жителите на квартала смятат, че футболните фенове стоят зад палежите на коли, разбиване на гараж и кражба на мотор.

Венцислав Дучев, собственик на фирмата, която има разрешение за строежа, заяви, че обвиненията за сплашване са безпочвени.

"Това е поредната проява на хората, които очевидно не се интересуват нито от истината, нито от законите в тази държава и продължават повече от две години да пречат на строежа с незаконни действия. Те са провокирани от някого”, обясни той.

Дучев обясни, че теренът е частен повече от 15 години и никога не е определян нито за зелена площ, нито за детска площадка, а винаги е бил за високо строителство.

"Има над 15 криминални деяния, които са сезирани и са обект на разследване от МВР и прокуратурата. Сред тях са палеж на автомобил на служител, побой на багерист, щурмуване на обекта през нощта с футболни агитки, потрошаване на камери и огради. Дори имаше и ранен човек. Имаше и стрелба с пушка в обекта, при който беше счупено стъклото на бус, в който имаше девет работници. Никой не реагира тогава”,
заяви Венцислав Дучев.
Той казва и че нито една медия не отразила това.

На тези обвинения хората коментираха, че не е вярно и над тях се "упражнява тероризъм".

Те обясниха, че нямат пушки и протестират съвсем мирно.

Столична община твърди, че имотът е частен, и собственикът има право да се разпорежда с инфраструктурата на него. От районната администрация уточняват, че на инвеститора са били предложени 12 алтернативни имота, но той не е приел нито един от тях и държи да строи точно на това място.

Прокуратурата е започнала проверка на документите на ДНСК и дали няма нарушения при издаването им.