Тази мярка, във връзка с качеството на въздуха в  столицата бе отхвърлена вчера на заседание на постоянната комисия на СОС по  транспорт и туризъм. Предложението да не се приема бе на общинският съветник и съпредседател на Политическа група 5 инж. Симеон Славчев.

Според него тази мярка е прилагана в някои европейски столици, но не е доказан нейният ефект. Аргументът на  общинския съветник бе, че няма механизъм за контрол. Кой от Столична община ще контролира автомобилите, попита инж. Славчев.

Предложението му бе подкрепено от членовете на комисията по транспорт и туризъм, включително и от председателя Екатерина Йорданова.

Втора точка на вчерашното заседание бе доклад от зам.-кметът по екология Йоанна Христова за разглеждане и приемане на „Механизъм с оперативни мерки за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества чрез ограничаване на движението на моторни превозни средства на територията на Столична община, в случай на прогноза за висока степен на замърсяване на атмосферния въздух.

"Документът е отворен и по всяко време може да бъдат добавени нови мерки. Но нека това да бъдат мерки, които с доказан ефект и допринасят за намаляване на вредните емисии във въздуха", коментира инж. Славчев.

Спирането на автомобили на принципа четни и нечетни номера в определени дни, беше прието от комисията по екология, но отхвърлено от транспортна и затова мярката няма да бъде включена в доклада, който ще се гласуван на сесия на СОС на 25 януари т. г.