Това съобщиха старши комисар Младен Маринов - директор на СДВР, и старши комисар Валентин Бучински - началник на пернишката поиция, цитирани от БТА.

Задържани за 24 часа с полицейска заповед са четирима перничани, двама от които са криминално проявени, с условни присъди за наркотични вещества. Те са арестувани в момент на разглобяване на краден автомобил.

Групата е действала предимно в Перник и София. Установени са шест откраднати автомобила, като един от тях е от Стара Загора, три са от София и два - от Перник.

Намерени са 10 двигателя със заличени номера, на които трябва да бъде установен произходът, 10 скоростни кутии също с частично заличени номера, както и редица вещи и части от автомобили. Колите са около 10-годишни.

Схемата на продажби е чрез обяви в интернет, лични връзки с автомонтьори и работилници. Автомобилите са разглобявани на частен адрес в пернишкия квартал "Изток" и в близка горичка.

Продължава работата по документиране на престъпната дейност на групата под ръководството на Районна прокуратура - Перник.

"Това е доходен бизнес, много групи започват да се занимават с него, защото търговията е атрактивна, хората търсят резервни части", посочи Маринов.

По думите му това е поредната съвместна акция на територията на Перник, при която служителите на реда се натъкват на такава организация.

На територията на София работят освен групи от Перник и такива от Монтана, Пазарджик, Велинград, защото столицата дава висока степен на анонимност, каза още Маринов.

"Благодаря на колегите за проявеното майсторство и опит при залавянето на престъпната група, каза старши комисарят. От месец и половина фокусът ни беше върху тези лица", подчерта той.