Присъдата е прецедент в Германия - за първи път подобен инцидент е определен като убийство, съобщи БНТ.

Решението на Регионалния съд в Берлин отреди доживотен затвор за двама обвиняеми - на 25 и 28 години. Това е цената за надбягване с коли вечерта на 1 февруари миналата година на прочутия берлински булевард "Курфюрстендам". При скорости до 170 км/ч. единият удря кола, карана от 69-годишен мъж - вдовец, баща на две деца. Той умира на място.

В този случай съдът и обвинението бяха единодушни. Съдията изтъкна ролята на психиката на младите мъже, които са били глобявани за превишена скорост.

"Когато разполагаш с 400-500 конски сили, едно леко движение с крака ти дава огромна мощ. Такова нещо не се открива в професионалния или личния живот на тези хора", казва психологът Хайко Акерман.

Прокурорът изказа надежда, че най-тежкото наказание в Германия ще има възпиращ ефект и ще бъде предупреждение. От полицията приветстваха присъдата.

Правителството готви по-строги мерки за незаконните автогонки.

"Новият законопроект предвижда до 5 години затвор за участници. Също така отнемане на шофьорската книжка завинаги и конфискуване на най-скъпото за шофьора - колата му", коментира юристът Сара Таке.

Защитата на подсъдимите настоя деянието да се приеме за неумишлено убийство по невнимание и ще обжалва присъдата.

Само преди дни Дойче Веле разказа в подробен репортаж за гонките с жертви в Германия и как понякога шофьорите, които причиняват смъртта на други хора, се отървават само с условни присъди. В него се споменава и въпросният случай, по който към онзи момент още няма присъди. Става ясно, че двамата млади мъже са шофирали мощни Mercedes-AMG CLA 45 и Audi A6 - турбодизел.

У нас през декември миналата година парламентът прие на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, с които с лишаване от право да управлява МПС за срок от 12 месеца и глоба 3000 лева вече се наказва всеки водач, който организира или участва в гонки по обществените пътища. За повторно нарушение забрана да се шофира за 3 години и глоба 5000 лева.