Предложението ще бъде внесено за обсъждане в сряда в министерския съвет.

„По разчетите на НОИ тази еднократна допълнителна сума, заедно с декемврийските пенсии, ще получат 1 милион 232 хиляди пенсионери, което е около 57% от общия им брой. Затова държавата ще отдели 50 милиона лева“, каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

В началото на месеца министър Петков заяви, че според него тази година ситуацията е по-различна, специфична поради това, че минималният размер на пенсиите беше увеличен двукратно и ако се плащат коледни добавки, трябва да се търси един по-различен от досегашния подход, който да внесе повече справедливост в системата.

Министърът допълни, че доколкото в подготовката на такова решение ще се търси становището на социалното министерство, неговото лично мнение е да има по-различен подход, който да компенсира недоволството на тези пенсионери, които са близо до размера на минималната пенсия, но с двукратното увеличение не са получили нищо, а пенсионери, които нямат необходимия осигурителен принос, са се доближили до тези, които са си заработили пенсията.