Започват Коледните пости

stat
09:19  |  15 ноември 2017 | Общество / Редактор Таня Тодорова /  
През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход
Сн.: Shutterstock

Започват 40-дневните Коледни или Рождественски пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.
Коледният пост се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.
 
Постът е в чест на Раждането на Спасителя, което се чества на 25 декември, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост, и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък.

На Никулден - 6 декември, се разрешава консумацията на риба и вино.

Изключение се прави за деца, бременни жени, за болни и възрастни хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.

За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние се приема в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.


Последно в Общество


Какво разкри казусът ”Главчев”

Правилно е, че Главчев се оттегли. Защото това, което извърши, е наистина недопустимо за една парламентарна демокрация. Но се видя и нещо много страшно.