Негово светейшество и митрополитите от Светия синод се обърнаха към всички - клир и миряни на родната ни Българска православна църква, в родината ни и далеч от нея - с архипастирски благослов и топли благопожелания за бодрост на духа, за здраве, благоденствие, единство и успех на българския народ във всяко добро дело и начинание.

Нека използваме тези най-светли Рождественски дни, не само за да укрепим още повече вярата си в Бога и в Неговия благ промисъл, но и за изява на нашата действена любов към нашите страдащи ближни, з
аяви патриарх Неофит по време на днешната литургия в храма "Св. Александър Невски".

В посланието си той призова да отделим от нашето време и внимание, или от нашите материални блага, - всеки според своите възможности - за да зарадваме някой, който е в нужда, който живее, лишен от дом или залък хляб, от здраве или обикновено човешко внимание.

Така ще покажем и ще докажем, не само на думи, но и на дело, че сме наистина Христови ученици и ще изпълним добре закона Христов, каза патриарх Неофит.

Отново е Рождество Христово и с трепет посрещаме нечуваната вест за Въплъщението на Божия Син, се казва в посланието и се отбелязва, че се изпълнява Божието обещание, изпълняват се и древните пророчества и над целия свят засиява неугасимата светлина на Рождество, се казва в рождественското послание.

"Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието. С вестта за този вечен живот и за Новия Завет на Бога с човечеството, посрещаме и ние днес раждащия се Богомладенец, като отново и отново съпреживяваме радостта на витлеемските пастири и - подобно на мъдреците - духом се отправяме на поклонение към великото Божие чудо", се посочва в патриаршеското и синодално послание.

В него се призовава за още по-гореща молитва за мир и добра воля сред всички човеци, и най-вече за онези, които са в беда и в нужда, в болка и в страдание.

АНКЕТА: Кои са най-значимите събития в България през 2014 г.?