Председателят на парламентарната комисия по отбрана коментира пред БНР, че това би било срам за 100-годишната ни авиация.

Вчера Консултативният съвет за национална сигурност реши (КСНС) реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Средствата за отбрана ще растат от 2016-а през следващите 10 години, като премиерът Бойко Борисов обясни, че сега това е невъзможно заради приоритети като пенсиите, инфраструктурата и образованието, както и парите за кризата около КТБ.

Това на практика означа, че с аргумента, че руската военна техника е несъвместима със стандартите на НАТО, ще се осъществи намерението на военния министър Николай Ненчев да не се правят бъдещи ремонти на изтребителите МиГ-29 и МиГ-21, както и хеликоптерите Ми-17 и Ми-24.

За да не се стига до крайната мярка, Михов призова за актуализация на бюджета. Той подчерта, че тази година се налага актуализация по отношение на факта, че над 3500 души са "недокомплект" в състава на "малката ни Българска армия".

Той подчерта, че затова точка първа от предложенията на КСНС към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят възможните средства за модернизиране на трите вида въоръжени сили.

По думите му балтийският опит България да поеме суверенитета на своето въздушно пространство, като плаща наем няколко милиона лева на година, е неприемлив и недопустим.

Преди дни Ненчев не изключи възможността да се поиска от друга страна - членка на НАТО, да помага за охрана на небето ни, което би струвало около 5 млн. евро на година.
Възможно е услугата да се поиска от Турция, Гърция или Румъния.

Министърът бе категоричен, че няма да подпише договора за поддръжка на МиГ-29 и така от 9 септември няма да имаме летящи изтребители с изключение на старите МиГ-21.
Той се мотивира с това, че руската оферта от 80 млн. лв. е тройно завишена и че му е предлаган процент, за да подпише.
По този повод прокуратурата започна проверка.

"Българските авиатори са способни бързо да се приучат и на МиГ-21, а много от тях още пазят подготовката си", добави бившият шеф на Генералния щаб.

Той смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника.
Родолюбиви организации дори предлагали организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.

"Според мен Българската армия по диагноза е пред колапс. Сега се поставя паралел от други политически партии - кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати. План 2014-а доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба".

Според Михов, ако доверието към армия се разклати, то ще е явно, че един от главните устои на държавата вече е рухнал и ще е под угроза цялостното държавно устройство за в бъдеще.

АНКЕТА: Одобрявате ли увеличението на военните разходи?

КРЪСТОСАН ОГЪН: За отбраната