Спирките се намират в два различни района на града - 13-и и 11-и. Инцидентите са станали в интервала 6,30-7,30 ч. местно време. На първата спирка ван "Рено Мастър" тежко ранил един човек, а след известно време се ударил във втората спирка, където загинала жена на около четиридесет години, която чакала автобуса, съобщиха полицейски източници, цитирани от световните агенции и БТА.

Малко след това полицията успяла да спре микробуса и да задържи водача му. Прокурорът на Марсилия Ксавие Тарабьо каза, че няма данни да става дума за терористичен акт и по-скоро се разглежда версията за злополуки, причинени от човек с психиатрични проблеми.

Според местни медии задържаният водач на вана е на около 35 години и не е жител на Марсилия. Той бил регистриран в полицията.

Властите предупредиха чрез Туитър, че полицията извършва операция на Старото пристанище в Марсилия и посъветва хората да избягват този район.

Инцидентите станаха броени дни след атентатите Барселона и Камбрилс, в които загинаха 14 души, а над 100 бяха ранени, затова първоначално предизвикаха притеснение в Марсилия.