Това каза по bTV вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов във връзка с отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо - 10-годишната Лара:

„Това, което се случи вчера, е изключително неприятен инцидент. Към настоящия момент нямаме никаква комуникация, която да е направена към системата. Обръщам се към всички, които имат някаква информация, да я споделят в специализираните звена на МВР. Определено се заформя възход на организирана престъпност. За територията на София през последните 25 дни има завишаване с 20 процента на кражбите на автомобили. В немалко случаи организираната престъпност е доста доволна от това, което се случи в България. Има представители, които дори са празнували в деня, когато беше дадена оставката.”

По думите на Цветанов "точно в периода, когато Румен Петков беше министър на вътрешните работи, беше осуетено предаването на Брендо по разследването, което течеше в Италия".
Знае се, че Банев е щял да бъде арестуван още през 2008 година, но заради изтичането на информация това не е могло да се случи.

Точно Румен Петков беше човекът, който провеждаше оперативни срещи с Алексей Петров и братя Галеви, каза още Цветанов. Той поясни, че разследването на престъпленията на Брендо в Италия продължава.

„На 8 март предстои второ заседание по делото на групата на Евелин Банев-Брендо. Той е в Италия в момента”, каза още вицепремиерът в оставка Цветанов.

Самият Петков определи по bTV вчерашното отвличане като "шокиращо престъпление, но и част от нашето ежедневие". Според ексминистъра напоследък не се знае какъв е ръстът на домовите кражби, а той е огромен според него.
Такова ниво на престъпността не сме имали от 1990 г. насам, като част от мотивацията за тази престъпност е беднотията, до която е докарано населението, смята Румен Петков.

Той нарече гнусна лъжа излязлата напоследък публикация, че е притискал като вътрешен министър Евелин Банев-Брендо да свидетелства в процеса срещу братя Маргини. Той подчерта, че никога и по никакъв повод не се е срещал с Брендо, като не отрече факта, че той е подписал разработката срещу него.

Румен Петков каза, че не знае защо не е работено преди това, но подчерта, че именно по негово време са събирани всички аргументи против Брендо.