Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, цитиран от БТА. Той уточни, че операцията е започнала в началото на годината, когато са били задържани 1200 кг кокаин в района на Карибския басейн. Наркотикът е бил с много високо качество, предназначен за пазара в Европа.

Работата по разследването се ръководи от Европол, като операцията е била на територията на България, Швеция, Чехия, Испания, Словения и Уругвай, добавят от пресцентъра на МВР.  До момента са задържани 30 души. Иззети са и 400 грама висококачествен кокаин, огнестрелни оръжия и два автомобила.

Цветанов уточни, че с Европол се имали договорка да не съобщава нищо в началото, тъй като по думите му е предстояла още работа. Вътрешният министър добави, че единият от българите живее в Чехия, а другият в Норвегия и са имали много сериозно участие в престъплението - били са в самата организация. Затова по време на разследването България работеше заедно с норвежките власти, каза още Цветанов.

По думите му активно в разследването е участвала и Агенцията за борба с наркотиците в САЩ /DЕА/. По случая България работи с Норвегия от 2010 година, като в последствие се включиха Европол, Чехия, Франция, Испания и други заинтересовани страни, поясни вътрешният министър.

Извън операцията "Феникс" утре имаме среща с индозинийските ни партньори и представители на DЕА за координиране действията ни срещу вноса на кокаин от Южна Америка към Индонезия, съобщи Цветанов. Той допълни, че става въпрос за операция "Кокаинови крале", при която има задържан още един български гражданин.