В предаването на БНТ "Панорама" председателят на ПГ на ГЕРБ коментира горещата тема, след като Патриотите бяха категорични, че няма да подкрепят документа и дори призоваха партньорите си във властта да го оттеглят.

"Истанбулската конвенция е ангажимент на всички държави в ЕС. Всички държави членки са я подписали и в момента вървят ратификации. Няма да се разпадне коалицията и тук заявявам категорично, че това е един от приоритетите на ЕП, ЕК. А и лидерът на ПЕС я подкрепя. Турция е ратифицирала тази конвенция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания. Ако погледнем законодателството на тези държави, дори имат конституционна забрана за еднополови бракове", каза Цветанов.

По повод вота на недоверие срещу правителството, внесен от БСП заради провал в борбата с корупция, той пък заяви:

"През всичките 27 г. на прехода обществото е чувствително на тема корупция. Не само в България, а и в Европа. БСП се заигра с тази тема, защото е най-чувствителна. Вотът ще допринесе за прекратяване на всякакви спекулации по тази тема".

Цветанов беше категоричен, че вотът на недоверие математически няма да мине и добави:

"БСП и президентът започнаха да играят една игра, която не е добра".

Категорично е, че в Банско ще се строи само лифт, каза още той, но подчерта: 

"Трябва да гарантираме и това е поет ангажимент от премиера, действително трябва да бъде ясно за всички, за да спрем всяка спекулация, че в Банско ще се строят хотели или ще има жилищни сгради. Това, което е заявено и е казано, че ние трябва да осигурим възможността за втори кабинков лифт с необходимата техническа инфраструктура, за да се поддържат тези съоръжения и нищо повече.

Когато говорим за протести и председателство, ние трябва като българи да направим всичко възможно не само Европа да оценява политиците в България, МС, народните представители в парламентарното измерение, трябва да се консолидираме и да постигнем основните си цели".

Попитам колко протеста ще могат да запушат с пари управляващите, Цветанов каза, че не иска да говори по този начин за протестите и парите. Той подчерта, че също много важни са учителите, но изрази увереност, че с тези 100 милиона, които правителството отпусна към бюджета на МВР, ще мотивират служителите на реда да работят по-съвестно.

По повод промените в учебниците, в които вече ще се се учи за комунизма, зам.-председателят на ГЕРБ каза:

"Децата, които са 9-и, 10-и, 11-и клас, имат празнота в образованието си. Политическа партия ГЕРБ искахме да дадем пълна гаранция, че програмата ще бъде обсъждана от историци и хора, които имат пряк интерес към историята".  

Той коментира и Европредседателството.

"България е във фокуса на цяла Европа и съм доволен, че ще бъдем генератор на всички тези практики. ГЕРБ във всичките си години на управление, винаги сме били под прожекторите и това, което сме правили през всичките тези години е било, да градим доверие. И аз се радвам, че с това председателство, което е в сила от 1 януари, ще налагаме тези стандарти, а българите ще са по- запознати с европейските институции", каза Цветан Цветанов.