От коалицията призоваха Русия да се фокусира върху борбата срещу ислямистките бойци, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Анкара и партньорите й изразиха дълбоко безпокойство заради въздушните удари на Москва.

В съвместно изявление, направено заедно със САЩ, Великобритания, Франция, Германия и арабските съюзници от Залива, Турция посочи, че действията на Русия представляват "по-нататъшна ескалация" на конфликта и само ще разпалят още екстремизъм.

"Изразяваме нашето дълбоко безпокойство във връзка с усилената военна подготовка на Русия в Сирия и особено във връзка с атаките на руските военновъздушни сили в Хама, Хомс и Идлиб от вчера, които доведоха до цивилни жертви и не бяха насочени срещу ДАЕШ (един от акронимите на "Ислямска държава"), се посочва в изявлението.

Руският президент Владимир Путин заяви вчера, че твърденията, че при руските въздушни удари са били убити цивилни, са "информационна атака".

Турският премиер Ахмед Давутоглу обвини Москва, че целите, които са бомбардирали руските ВВС, всъщност ще улеснят терористичните действия на джихадистите от "Ислямска държава".

По думите му Русия е информирала държавите от международната коалиция за военните опeрации, но не е уточнила кои обекти ще атакува.

"С военните операции, които провежда в момента в Сирия, Русия всъщност разширява периметъра на действия за поддръжниците на режима на Башар Асад", каза Давутоглу, като уточни, че Турция държи отворени каналите за диалог с Русия по сирийския проблем.

Турският външен министър Феридун Синирлиоглу изрази вчера "сериозните безпокойства" на Анкара от руските въздушни удари в Сирия.

"Ние имаме сериозни безпокойства във връзка с информациите, според които Русия е насочила ударите си по-скоро срещу позиции на опозицията, отколкото срещу тези на ДАЕШ, и че тези удари са причинили цивилни жертви", заяви Синирлиоглу, цитиран от Анадолската агенция.

ЕС: Ударите - само по ИДИЛ

Ударите в Сирия трябва да бъдат ясно насочени срещу терористите от "Ислямска държава", заяви на пресконференция днес говорителят на Европейската служба за външно действие Катрин Рей в отговор на въпрос, свързан с оценка на действията на Русия.

По нейните думи борбата с ИД изключва удари по цивилни.

Много сме загрижени от атаките по Хама и Идлиб, заяви Рей. Бихме желали руските сили ясно да насочат усилията си срещу терористите от ИД, добави говорителят.

Ударен е град, превзет от ИДИЛ

Бойни самолети, за които се смята, че са руски, са бомбардирали през нощта завзетия от "Ислямска държава" град Карятейн, намиращ се на 130 км североизточно от Дамаск, предаде Ройтерс.

Агенцията се позовава на Рами Абдулрахман, директора на Сирийския център за защита на правата на човека. Карятейн бе превзет от джихадистите през август.

Русия вече обяви, че ще използва в Сирия единствено авиацията, действайки по молба на сирийския президент Башар Асад срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.