"В момента нашите партньори за жалост нямат готовност за работа във формата на единна коалиция", каза Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

"Независимо от това оставяме вратите отворени и запазваме своята готовност и желание за взаимодействие във всякакви формати, за каквито бъдат готови нашите партньори", подчерта говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС и БТА.

Той потвърди отново руската позиция, според която "единствената реална сила, способна да противодейства на терористичните организации, окупирали голяма част от територията на Сирия, са въоръжените сили на Сирийската арабска република".

Само сирийската армия може да осигури сухопътния компонент, необходим за успешна операция на военновъздушните сили, изтъкна Песков.

Русия и Франция се договориха да нанасят удари само по терористите, а не по групировките, които също се борят с тероризма, заяви вчера френският президент Франсоа Оланд след срещата си с руския президент Владимир Путин в Москва.

Преди срещата с Оланд руският държавен глава призова за сформиране на широка коалиция срещу "Ислямска държава".
"Смятаме, че тази коалиция е абсолютно необходима и тук нашите позиции съвпадат", каза Путин.
Той подчерта необходимостта от обединяване на усилията в борбата с едно известно зло и една обща заплаха.
"Ние сме готови на това сътрудничество", каза Путин и похвали френския президент за усилията му за създаване на коалиция срещу ИД.

Русия и Франция неотдавна се сблъскаха с големи терористични актове, при които са понесли сериозни загуби, визирайки нападенията в Париж и трагедията с руския самолет в Синай, в които загинаха съответно 130 и 224 души.

"Всичко това ни заставя да обединим усилия в борбата с общо зло", каза Путин на Оланд.

Германия вчера обяви, че ще подпомага военните операции на Франция в Сирия със "защита, разузнаване и логистика".

Ден по-рано руският държавен глава изрази надежда, че "най-накрая ще бъде създадена действително широка международна коалиция, която да действа координирано, като единна мощна сила и, в частност, ще подкрепи действията на руските военни, осъществяващи успешни операции против терористичните групировки и структури в Сирия".