- Г-н Каракачанов, наистина ли очаквате устойчива коалиция между ГЕРБ и „Обединени патриоти” и пълен мандат на бъдещото правителство?

- Ако успеем да стигнем до единомислие по отношение на обща програма, защо да не бъде стабилна коалицията?! Смятам, че страната има нужда от стабилно управление, но то трябва да стъпи върху една обща програма, в която да бъдат извадени основните въпроси  за решаване. Ако това се постигне, защо да не бъде стабилно правителството?!

- А смятате ли, че ако в коалиционното правителство беше влязла и „Воля” на г-н Марешки, то щеше да бъде по-устойчиво и стабилно?

- Доколкото знам ГЕРБ и „Воля” са водили някакви разговори, на които ние не сме присъствали, така че няма как да коментирам по какви причини не се е стигнало до това и след като то не е факт, защо да го коментираме?! 

- А не смятате ли, че ГЕРБ ще се опита да вземе силовите министерства, и по този начин може да дистанцира „Обединени патриоти” от важни сфери на управлението?

- Честно казано силовите министерства не определят икономическото развитие на България, но те са важни от гледна точка и сигурността на държавата. Засега не мога да кажа кой за какво ще претендира и ще се опита да „вземе”, защото до днес такъв разговор не е воден.

- В момента е много чувствителна в обществото темата с повишението на цените на тока и водата - тя вълнува хората не по-малко от преговорите за сформиране на правителство, защото ги удря по джоба...

- Моето мнение е, че няма абсолютно никакво основание за повишаване на цената на електроенергията за бита и бизнеса, тъй като има достатъчно много резерви, които могат да бъдат задействани. Това са двете американски централи и зелената енергия. Ако се предоговорят нещата, цената на тока реално погледнато може да падне.

По отношение на ВиК дружествата, които искат тези бомбастични увеличения на цената на водата, смятам че искането им е прекомерно, и честно казано на мен не ми харесва, че точно в края на мандата на служебното правителство, когато още няма парламент, КЕВР взима такива решения, без парламент и законно правителство. 

- При така очертаващото се бъдещо правителство, хората ще разчитат много на „Обединени патриоти” за решаване на социалните им проблеми. Какви ще бъдат вашите приоритети в социалната политика?  

- Приоритетите са много, няма как да бъдат изброени, но основните са свързани с икономическото състояние на страната, ниските доходи, демографската криза, и във връзка с нея – една социална политика, която да стимулира грамотната, а не маргиналната раждаемост. Изобщо, много неща трябва да започнат да се правят по друг начин! Аз не обичам думата „реформи”, защото 27 години всеки говори за реформи, а пък станахме по-зле. Бих казал така: Има доста неща, които просто трябва да се свършат по най-добрия начин. Но това са разговори, които тепърва предстоят – за всеки един проблем поотделно.

- Тези дни много се коментира и въпроса за гласуването на български граждани зад граница. Някои българи с двойно гражданство считат, че заради „туристите” от Турция се ограничават техните граждански права и смятат, че това  е несправедливо...

- Въпросът е следният: България не трябва по никакъв начин да ограничава правата на нито един български гражданин, но в същото време ясно и категорично не трябва да позволява на нито една друга държава да се меси в нашите вътрешни работи. Казусът с Турция е точно този.

- Но той сега рефлектира и върху български граждани, живеещи в други страни...

- Вижте, ще ви дам един такъв пример: Няма как да гарантираме правата на българските граждани в Австралия, Нова Зеландия и прочее – те живеят и работят на територията на тези държави и си плащат данъците по други закони. Няма как да гарантираш равни права на българина в САЩ и на българина в Кюстендил. По една много проста причина – различното законодателство. 

Ще ви дам и друг пример: Германското законодателство не разрешава отварянето на избирателни секции навсякъде. Това не е ли ограничение на правата на българските граждани, живеещи в Германия?! – Ограничение е. Но кой го прави? – Прави го германската държава, защото такъв е законът. Какво  е виновна България, че един българин е решил да живее в Германия?! Как да им гарантираме правата на тия българи, ако не се върнат да гласуват в България?! – Няма друг начин.

- Но как биха могли тези работещи зад граница българи да си дойдат  у нас и да живеят тук 3 месеца, каквото предложение се обсъжда? Това е неизпълнимо условие за работещите хора...

- Ами, това ще се решава, но принципно, уседналост трябва да има. Защото вижте какво се случва! – Ако не бяха тези брутални извращения в Турция, нещата щяха да си вървят по нормалния начин. А сега едни български граждани, които само „на книга” са такива, защото живеят от десетилетия в Турция, а някои от тях дори са родени в Турция, не говорят и не пишат на български и става така, че една друга държава ги организира да идват и да гласуват на нашите избори! Това нормално ли е?! Именно този казус е причината да се потърси решение на проблема. А когато трябва да предприемеш някакви мерки за неговото решаване, те стават валидни за всички. Няма друг начин.

Красимир Каракачанов е български политик и историк. Четири пъти е бил депутат в Народното събрание. Председател е на „ВМРО – Българско национално движение“ и съпредседател на „Обединени патриоти”.